Edukasi Gizi Pekerja Mengenai Pemilihan Makanan di Aplikasi Pesan Antar Menggunakan Media Ebook “Boek-Krispy”
DOI:
https://doi.org/10.36277/abdimasuniversal.v4i1.171Keywords:
online food delivery application, food choice, office workers, ebookAbstract
In the era of adapting to new habits, online food delivery applications are increasingly being used, including workers. It is true that online food delivery applications can provide convenience, however, these activities actually provide greater opportunities for them to consume unhealthy foods because the average food is available is fast food. This activity aims to increase the knowledge of workers regarding the selection of healthy and balanced nutrition so that they can be wiser in choosing food in online food delivery applications so as to create optimal nutritional status. This activity is fully implemented online. participating were 65 office workers. The implementation of this activity includes filling out the pre test, providing nutrition education using the ebook "Boek-Krispy" media, and filling out the post test. The measuring instrument used is a knowledge questionnaire and statistical test (Wilcoxon). The result of this activity is that there is an increase in workers' knowledge about healthy food choices from 55.4% to 90.8% with an increase in the average score of 18%.
Downloads
References
Anestya, M., & Muwakhidah, S. K. M. (2018). Pengaruh Pendidikan Gizi Dengan Media Video Terhadap Pengetahuan Siswa Dalam Pemilihan Jajanan Di Smp Muhammadiyah 10 Surakarta (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).
Atmadja, T. F. A., Yunianto, A. E., Yuliantini, E., Haya, M., Faridi, A., & Suryana, S. (2020). Gambaran sikap dan gaya hidup sehat masyarakat Indonesia selama pandemi Covid-19. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 5(2), 195-202.
Azizi, M., Aghaee, N., Ebrahimi, M., & Ranjbar, K. (2011).Nutrition knowledge, the attitude and practices of college students. Facta Universitatis: Series Physical Education and Sport, 9(3), 349-357.
Azrimaidaliza, A., & Purnakarya, I. (2011). Analisis pemilihan makanan pada remaja di Kota Padang, Sumatera Barat. Kesmas: Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional (National Public Health Journal), 6(1), 17-22.
Dewi, A. C. N., & Mahmudiono, T. (2013). Hubungan pola makan, aktivitas fisik, sikap, dan pengetahuan tentang obesitas dengan status gizi pegawai negeri sipil di kantor dinas kesehatan provinsi jawa timur. Media Gizi Indonesia, 9(1), 42-48.
Febyan, W. S., Tannika, A., & Hudyono, J. (2019). Role of Cytokines in Stressful Condition as A Trigger for A Depression. Jurnal Penyakit Dalam Indonesia, 6(4).
Fitriyani, I., Rachman, R., & Sumbawati, N. (2021).Menyikapi Perubahan Pola Konsumsi Masyarakat Pada Masa Pandemi Covid-19. KARYA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1).
Hamzah, B., Akbar, H., & Sarman, S. (2021). Pencegahan Penyakit Tidak Menular Melalui Edukasi Cerdik Pada Masyarakat Desa Moyag Kotamobagu. Abdimas Universal, 3(1), 83-87.
Hariyanti, D. (2021). Survei KIC : Tiga layanan digital yang semakin banyak dipakai oleh gen z. Retrieved October 23, 2021, from https://katadata.co.id/padjar/berita/60c0385836fd9/survei-kic-ada-tiga-layanan-digital-yang-semakin-banyak-dipakai-gen-z
Hartono, N. P., Wilujeng, C. S., & Andarini, S. (2015). Pendidikan Gizi tentang Pengetahuan Pemilihan Jajanan Sehat antara Metode Ceramah dan Metode Komik. Indonesian Journal of Human Nutrition, 2(2), 76-84.
Hilmia, M., & Zamroni, Z. (2020, August). PROFIL MINDFUL EATING MAHASISWI PERGURUAN TINGGI NEGERI DI KOTA MALANG.In Seminar Nasional Psikologi UM (Vol. 1, No. 1).
Joyosemito, I. S., & Nasir, N. M. (2021). Gelombang Kedua Pandemi Menuju Endemi Covid-19: Analisis Kebijakan Vaksinasi Dan Pembatasan Kegiatan Masyarakat Di Indonesia. Jurnal Sains Teknologi dalam Pemberdayaan Masyarakat, 2(1).
Makki, S. (2021). Satgas Sebut Indonesia Masuk Gelombang Kedua Covid-19. Retrieved October 23, 2021, from https://www.cnnindonesia.com/nasional/20210630080610-20-661120/satgas-sebut-indonesia-masuk-gelombang-kedua-covid-19
Maretha, F. Y., Margawati, A., Wijayanti, H. S., & Dieny, F. F. (2020). HUBUNGAN PENGGUNAAN APLIKASI PESAN ANTAR MAKANAN ONLINE DENGAN FREKUENSI MAKAN DAN KUALITAS DIET MAHASISWA. Journal of Nutrition College, 9(3), 160-168.
Masrikhiyah, R. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang Dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 476-481.
Muslihah, N., Winarsih, S., Soemardini, S., Zakaria, A. S., & Zainudiin, Z. (2013). Kualitas Diet Dan Hubungannya Dengan Pengetahuan Gizi, Status Sosial Ekonomi, Dan Status Gizi. Jurnal Gizi dan Pangan, 8(1), 71-76.
Ngadiarti, I., Astuti, T., Sitompul, M., & Jauhari, A. (2021) LITERASI PROGRAM PENGENDALIAN OBESITAS ANAK SEKOLAH DASAR DI JAKARTA SELATAN. JURNAL PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT, 27(3), 209-217.
Pamelia, I. (2018). Perilaku konsumsi makanan cepat saji pada remaja dan dampaknya bagi kesehatan. IKESMA, 14(2), 144-153.
Sakinah, A. D., Sania, A. R., Isdiany, N., & Rosmana, D. (2019). Penyuluhan Gizi Menggunakan Film Kartun Berpengaruh Terhadap Pengetahuan Makanan Jajanan Pada Anak Usia Sekolah. Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung, 11(2), 111-117.
Schroeter, C., & House, L. A. (2017). Fruit and vegetable consumption of college students: what is the role of food fruit and vegetable consumption of college students: what is the role of food culture. J Food Distrib Res, 46(3), 131-45.
Yahya, A. A. (2020). Hubungan Penggunaan Aplikasi Pesan-Antar Makanan Online, Asupan Zat Gizi Makro, Dan Aktivitas Fisik Dengan Kejadian Obesitas Remaja di Kota Surabaya (Doctoral dissertation, UNIVERSITAS AIRLANGGA).